ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ



SPONSORAS ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ


ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΑ
ΤΗΛ 28250 83656 - 6983 928800
Το χωριό «Αγιοι Πάντες» βρίσκεται στην καρδιά του Αποκόρωνα και αποτελεί τη φυσική είσοδο των χωριών του Δήμου Φρε.
Αριστερά στον λόφο με θέα τα Λευκά Όρη, δεσπόζει το Ιδρυμα «Αγία Σοφία», πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της επαρχίας μας και το πρόσφατα εγκατεστημένο «Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου» της χώρας μας.
Δεξιά στο άλλο άκρο του χωριού ξεκινά το κυπαρισσόδασος του Αποκόρωνα μοναδικό σε έκταση, πυκνότητα και ομορφιά τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Οι πρώτες οικογένειες του Σταύρου Νικηφοράκη από το Μελιδόνι, με την πολυμελή οικογένειά του (8 παιδιά) και του Γιώργου Κουράκη από τα Κυριακοσέλια εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 1905.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού αποτελεί η ιστορική εκκλησία και η πλατεία που πρόσφατα δημιουργήθηκε. Η εκκλησία είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο του 13ου αιώνα.
Η πρώτη αναστήλωση της ερειπωμένης εκκλησίας έγινε το 1905 με πρωτοβουλία του νεαρού καλόγερου Παπαγιαννάκη από τον Φρε. 

Ο δραστήριος καλόγερος ανέλαβε να αναστηλώσει την εκκλησία κάνοντας έρανο στα γύρω χωριά και δίνοντας την υπόσχεση σε όποιον βοηθήσει οικονομικά να βγάλει το όνομα της εκκλησίας του χωριού του. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και συνεισφοράς από τα γύρω χωριά και για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι την ονόμασε Άγιοι Πάντες. 
Η επίσημη ονομασία του χωριού έγινε το 1959 σε αντικατάσταση του τούρκικου ονόματος Μπαμπαλή Χάνι από τον Τούρκο Μπαμπά Αλή που ζούσε και διατηρούσε χάνι στο χωριό.




SPONSORAS ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ


ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΑ
ΤΗΛ 28250 83656 - 6983 928800

Με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του σεμνού και γνωστού για το έργο του εφημέριου του χωριού παπα – Χρήστου Παπουτσάκη αλλά και με την ουσιαστική συνεισφορά του κ. Μ. Ανδριανάκη, έφορου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης ξεκίνησε και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η συντήρηση επαναφορά και παρουσίαση της ιστορικής εκκλησίας όπως ήταν στην αρχική της μορφή πριν 800 χρόνια περίπου.
Στην ιδιοκτησία της εκκλησίας υπάρχει εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας που σύμφωνα με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης είναι του 15ου αιώνα και θεωρείται από τις σημαντικότερες εικόνες της Δυτικής Κρήτης. Προσωρινά για λόγους συντήρησης και ασφάλειας βρίσκεται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Δίπλα στην Ιστορική Εκκλησία και πάνω στον δρόμο που ενώνει τη νέα με την παλιά εθνική οδό βρίσκεται ´η χρυσολιά´, μια αιωνόβια ελιά, που χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία και φροντίδα. Η παράδοση θέλει περιμετρικά της γέρικης ελιάς να είναι κρυμμένος μέσα στη γη ένας σημαντικός θησαυρός.
Η δημιουργία της νέας πλατείας συνετέλεσε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του μικρού χωριού. 


Στο τέρμα του χωριού και μέσα στα όρια του Δήμου Φρε ξεκινά το κυπαρισσόδασος του Αποκόρωνα. Είναι γνωστό ότι την περιοχή αυτή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 1999 την έχει χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με κωδικό Τ.Ι.Φ.Κ. ΑΤ6020017 και αποτελεί τόπο κοινοτικής σημασίας με κωδικό GR 4340044 του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.
Πρόσφατα και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. την ανακήρυξε ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 1138/11.6.2009) και είναι σε εξέλιξη η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής.



SPONSORAS ΟΒΕΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ


ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΑ
ΤΗΛ 28250 83656 - 6983 928800

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φρε με ομόφωνη απόφαση ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντολογικής μελέτης για την περιοχή, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στον Δήμο και υπογράφεται από ομάδα έμπειρων επιστημονικών ερευνητών και πανεπιστημιακών καθηγητών με επικεφαλής τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος που έρχεται, επιβάλλεται να δώσει μέγιστη προτεραιότητα στο περιβάλλον, στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής και στη σωστή διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της επαρχίας μας. 

Οι Άγιοι Πάντες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, την άμεση πρόσβαση στη νέα και παλαιά εθνική οδό, των πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί ,αλλά και των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Αγία Σοφία» και «Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου», μπορούν να συντελέσουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της επαρχίας μας.